Geekek bazára és nyelvtana II.

| Címkék: MeetUp MeetOFF Geek-nyelvtan | 2012.03.27. 21:47

global_73194282.jpeg.pngMint ahogy tegnap írtam, múlthéten volt szerencsém részt venni egy dupla meetup-on a MeetOFF keretein belül.

Tegnap megírtam az e-bazár előadóit. Hát akkor most folytassuk is a Geek-nyelvtannal.

Egyből a legGeekebb (fúú de szépen összeragoztam :D) nyelvtanba ütöttük a fejünket az első előadó segítségével. Aki Balogh Andrea volt a Kommunikáció: internet és média műhely-től és a „Kazuárok és hardcore-ok” címet kapta az előadása. Nagyon érdekes volt még számomra is, aki elég modern nyelvezetet használok. Az hogy mennyire angolosodik egy játékhasználó nyelvezete és mennyi rövidítést használ, ami akár teljesen érthetetlenné is teszi egy mondatot az számára, aki külső szemlélője ezeknek a dolgoknak. Talán csak egy példát ragadok ki, ami egyben az előadás címe azaz a „kazuárok” a geek terminológiában a „casual” szóból eredeztetik és az alkalmi játékosokat jelenti, a „hardcore-ok” pedig így már elég egyértelmű hogy ennek az ellentétei lesznek és az életük is rámegy a játékra. Sajnos Andrea a végére már nagyon monotonon beszélt így ott azért nagyon elveszett az embert figyelme, de ezen még lehet javítani. És végül én is kihasználnám az előadó utolsó eszközét és beszúrnám a képregényt, amit mindenki kézhez kapott:
2012-03-27 21.11.21.jpg
damage_report.jpgA második előadó Bari Mariusz alias: Damage volt. Az előadás meghirdetett címe: „Hogy törjük el a magyar nyelvtant, mivelhogy mémmagyar meg újangol egy kordokumentumban”. Nekem ez kicsit magas, de az előadás szerencsére ennek az ellentéte volt érthető és érdekes. Inkább az előadó életébe tekinthettünk be egy kicsit, mint a nyelvtan bugyraiba, de ez fel sem tűnt az előadás végéig és ez így jó. Halhattunk Mariusz megjelenőben lévő könyvéről a Damage report-ról és annak körülményiről, elő kritikáiról. „Anyám a legjobb lakmuszpapír.” említette itt meg Damage. Hallhattunk egy két ajánlást, amit mindenképp fogjunk a kezünkbe legalább pár percre:
•   snow-crash.jpgNeal Stephenson – Snow Crash
•   the invisible.jpgGrant Morrison – The invisible
Összességében nagyon lekötötte a figyelmem az előadás, de olyan sok gondolatot ébresztett bennem, hogy alig tudtam-tudom össze szedni az összes gondolatomat. Leginkább gondolatébresztőnek tudnám jellemezni.

A következő előadó Tóth Enikő volt az ELTE BTK szakáról az „Asszem nem tudok írni.” Helyesírás az Internet korában előadással. Itt meghallgathattuk a különböző hiba lehetőségeket és azok mértékét pl: elírások amik az írás gyorsaságából adódnak nem pedig a szabály rosszul tudásából vagy az felgyorsulásból adódott rövidítés vagy ékezet, vesző, pont lehagyás ez sem a szabályok rosszul tudásából adódik,… Sok más hasonló gyakori előfordulást hallhatunk ami nem a szabályok rosszul tudásából adódik. Legalább felcsillant a remény a sok helytelenül író számára, beleértve magamat is, így van egy kifogásom „a felgyorsult írás” :D

coelho.pngAz utolsó előadók az Instant Coelho-t készítő csapat két tagja volt Baráth Katalin, Kollin Zoltán. Bemutatták az azonnal oldódó életbölcsességek ihletését és azok készítésének lépéseit. Ezután elmondták a jövőbeni terveiket úgy mint az oldal angol változatának elkészítése (ami már elvileg a küszöbön áll) és hogy milyen nyelvi akadályokba ütköztek e közben. Itt én is megragadom az álltaluk adott lehetőséget és itt a mai bölcsesség adag nektek:

"A hold hervatag gyümölcse láthatatlan szirénhangokra ébreszt." - Instant Coelho

Hát remélem kielégítő beszámolóval láttalak el titeket. Hamarosan következő meetupokról is folyamatosan beszámolok.
Már megtalálható a következő MeetOFF időpontja helyszíne és fő témája.De kövessétek a blogjukat ha mindenről szeretnétek értesülni tőlük. Valószínűleg a nagyobb volumenűeket nálam is megtaláljátok majd.


A bejegyzés trackback címe:

https://bt-vilag.blog.hu/api/trackback/id/tr144344479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása