Geekek bazára és nyelvtana I.

| Címkék: MeetUp MeetOFF e-bazár | 2012.03.26. 20:23

Hát igen kicsit megkésve írom eme cikket, de azért szerintem megér egy visszatekintést.

global_73194282.jpeg.pngMúlthéten volt szerencsém részt venni egy dupla meetup-on a MeetOFF keretein belül. Az egyik az „e-bazár” nevezetű hat előadásból álló rendezvény volt, a másik 4 előadás egy kis szünet után közvetlenül utána következett és a „Geek-nyelvtan” nevet kapta.

Mielőtt rátérnék az előadások és előadók kivesézésére. Pár szó a szervezésről. A helyszín jó volt tetszetős, modern. A szervezők készségesek segítőkészek. Talán csak egy mínusz pont adható a technikai felkészültségre és ez pedig a projektor beállításai miatt van. Túl szélesre vették ezért le-lelógott a széle, ezen kívül meg teljesen kiégette az előadók szemét így ők is szenvedtek tőle eleget. De összességében azért pozitív a véleményem.

Hát térjünk is az előadásokra és az előadókra.

studio.pngElső előadó Lévai Richárd volt a RG Stúdió-tól és meghallgathattuk tőle a közösségi oldalak számtalan változatát és a bennük rejlő lehetőségeket. Sajnos mivel a 15 perc elég szűkös időintervallum egy ilyen igen széles téma lefedéséhez, ezért csak nagyon ízelítőt kaphattunk a különböző weboldalakból. (Facebook, LinkedIn, Twitter, Google+, …)

logo.pngAz előadók sorrendje igen jól válogatott volt. Mert az ezt követő előadó Márton György volt a Safer Internet-től és a közösségi oldalak veszélyeiről adott elő. Megtudhattuk, (ha eddig nem voltunk vele tisztába) hogy állás interjúinkon igen is megnézik Facebookunkat. Ezen kívül, hogy ami kikerül az internetre egyszer az nagy valószínűséggel soha nem kerül le róla. Így vigyázzunk, mit rakunk fel magunkról és szó esett pár mondatban az Amerikai új trendről, hogy nem elégszenek meg a cégek a profilunk böngészésével egyből a jelszavunkat kérik el.

prezi_1.pngKövetkező előadó Polgár Péter Balázs volt a Prezi.com-tól és a szolgáltatásuk lehetőségeit mutatta be. Hát itt úgy gondolom, nem mutatnám be őket (Lehet, hogy majd egyszer egy külön ki rövid cikkben). Inkább szót ejtek arról, ami nekem is újdonság volt, vagy egyszerűen megdöbbentett. Első sorba számomra a legérdekesebb és legörömtelibb hír az volt hogy a Prezi.com-ot mint egyetemista ingyenesen használhatom, csak szereznem kell egy egyetemi e-mail címet amit biztos megkapok a TO-n. Ezen kívül kicsit ledöbbentem azon, hogy a közönség hozzászólásaiból néhol mekkora ellenségeskedés tud érkezni más rendszerek felhasználóitól. Ebben sajnos annyira látható a magyarok begyöpösödése, ha valami jó, akkor másra nem is nézünk. Pedig azért minden tartogathat újat számunkra.

Itt a szervezők helyében tartottam volna egy kis szünetet. Igaz hogy nem tanórán voltunk és ki lehetett volna menni, de azért úgy van vele az ember, hogy ha már itt van, végig hallgatja, főleg mivel csak 15 percesek az előadások még lemarad valamiről.

beertok_2012_web_alap.jpg„Következő előadó a következő előadó” Bödőcs Tibor szavaival élve. De azért nem egyszerűsítsük i ennyire le, így tehát a következő előadást Póka Gergely tartotta a Beertok-fest-től. Hát az előadás igen mókásra sikerült az első perctől kezdve, de igazán semmi lényegeset nem kaptunk. Talán csak annyit hogy menjünk fesztiválra. De azért pár gondolat a sráctól „Nincs pénzünk.”, „Szervezünk egy fesztivált ami négy napos.” „Gerilla marketinggel reklámozzuk magunkat.” „Szétbasszuk Budapestet!!!” Persze ezek kiragadt mondatok és egyáltalán nem mutatják a teljesség képét, de azért vissza adják az előadás temperamentumát. Talán a legjobb utószó ehhez az előadáshoz az a csoporttársam száját hagyta el az előadás végén „Kííí ez az ember?”.

logo_768.pngEzek után igen nehéz dolga volt Erdödi Lászlónak a Kürt Zrt.-től akinek az előadása ennyi röhögés után kicsit száraznak tűnt. De megtudhattuk belőle azt hogy mennyire siralmas helyzetben van manapság a jelszó védelme a felhasználók nagyon nagy százalékának és milyen könnyű is ezeket feltörni. Szó esett még az interneten kint lévő oldalak, biztonsági réseiről és azok nagy számú előfordulásáról. Sajnos manapság elég siralmas a helyzet. A közönség egyik kérdésére pedig kiderült, hogy jelenleg kielégítő biztonságot nyújt egy 9-10 karakterből álló véletlen szám, kis betű, nagybetű kombináció. Mivel ez még a manapság elterjedt igen jó gépeknek is nagyon sok időbe telhet.

Az utolsó előadónak is sikerült alkotni a színpadon, de sajnos negatívan. Szalai Zoltán az MMORPG-k fejlesztéséről adott nekünk elő. Hát az előadói stíluson nagyon sok mindent lehetne javítani, lehet hogy szakailag kompetens, de ezt nem fölényeskedéssel kellene megpróbálni megmutatni. (Ami persze nem sikerült, mert a közönség nagy része inkább kinevette.) Az előadás attól még érdekes lehetett volna, ha tudunk figyelni rá (a döbbenet helyett). A háromdimenziós grafikák és készítésük világa azért itt sem fért persze bele 15 percbe, de nagyon szép ízelítő lehetett volna. Csak  maradtak volna ki az ilyen típusú megjegyzések „Ki nem szereti a 3D-t?” Egy kéz a magasban. „Akkor te maradj a kétdimenziós bíííp tudod mibe.” (Az idézet pontos nem én bííípeltem :D)

Hát így telt az e-bazár rész. Itt tartottunk egy kis szünetet 20 perc ki mire használta. (Cigi, Sör,…). Így én is tartok most egy kis szünetet, de holnap folytatom a maradék négy előadással.

A bejegyzés trackback címe:

https://bt-vilag.blog.hu/api/trackback/id/tr354341880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása